Aronija – Aronia melanocarpa

Aronia melanocarpa ( črnoplodna aronija ) je listopaden grm. V Evropo se je razširil iz Severne Amerike. Več  debelni grm je pokončno rastoč, katerega višina se giblje med 1m do 2m. Odrasla rastlina je nekoliko širša. Je dobro rastoča in odporna rastlina, ki tudi obilno rodi. Surovi plodovi so zelo trpki in kisli, vendar kuhani z dodatkom sladkorja  prav okusni.

Beli cvetovi, ki spominjajo na cvetove gloga, se odpirajo maja. Listi so eliptični, svetlo zeleni. Odlika aronije je tudi v lepi vinsko rdeči jesenski barvi  listja, zaradi česar jo upravičeno uvrščamo med najlepše okrasne sadne grme. Plodovi, ki rastejo v  kobulastem soplodju so sprva rdeči, kasneje bleščeče črni okrogle oblike. Dobro uspeva v vsakih tleh, le da niso tla preplitva ali zamočvirjena. Kolikor so tla boljša, bo tudi rastlina večja in tudi pridelek bo obilnejši.

Poleg aronije s črnimi plodovi imamo tudi vrsto z rdečimi plodovi –Aronia arbutifolia, ki se na jesen zelo lepo obarva.

Rastlina je izredno odporna na mraz, bolezni in veter. Zaradi tega in dejstva, da ima rastlina več kvalitet hkrati kot so bogato cvetenje, obilica užitnih plodov in dekorativne jesenske barve listja, je primerna za  vsak vrt.

Ker imajo plodovi aronije visoko vsebnost vitamina C podobno kot črn ribez, je v zadnjem času  zaslediti porast prodaje sadik. Prednost sajenja aronije je v tem, da le ta obilnejše plodi  in  je bolj odporna na pršice, pepelasto plesen.

Aronija zori sredi poletja, vendar je priporočljivo, da plodovi ostanejo na drevesu čim dlje, saj se s tem okus izboljša. Ker ptice rade zobajo jagode, je priporočljivo plodove zaščititi z mrežo. Plodovi, ki so bolj aromatični kot črni ribez, so najboljši , če jih predelamo v marmelade, džeme in sokove.

Vabimo Vas, da nas v jesenskih mesecih obiščite v naši drevesnici, kjer boste poleg različnih sort aronije našli tudi ostale grmovnice in drevje ter ostale sadike za Vaš vrt, balkon in terase.

7 Responses to “Aronija – Aronia melanocarpa”

 1. Pozdrav, a se dobi SIBIRSKA Aronija in gdaj
  LP

 2. Lep pozdrav!
  Zanime me če se da pri vas dobit aronijo in kakšna je cena!

 3. slavica kolšek says:

  ali se pri vas dobi
  MURVA MORUS PLATANIFOLIA
  potrebujemo 2 kom
  cena?

 4. Vladimira Cerin says:

  Kolikšna je cena sadike aronije pri vas? Je možna dostava na naslov po pošti?
  Hvala za odgovor.
  V. Cerin

 5. SPOŠTOVANI,

  Prosim za informacijo o sadikah aronije.Ali imate 3 letnice in kakšna je cena. zanima me tudi po koliko naj bi se jih sadilo,da bi lahko sami pridobivali sok od njih.

  lp

 6. Spoštovani!
  Zanima me kakšna je cena sadike Aronija in če imate slučajno sadike Murve, kakšna je cena, če pošiljate sadike po pošti.
  Hvala
  Lep pozdrav
  Ida Jus

 7. Pozdravljeni,
  ali se pri vas dobijo sadike aronije in po kakšni ceni?

  Hvala in lp

Napiši komentar