Žive meje iz cipres

Propadanje, sušenje in odmiranje žive meje iz smaragdnih cipres

JUŽNI BRINOV KRASNIK – OVALISIA FESTIVA

Kaj povzroča sušenje in odmiranje žive meje iz cipres?

Bi imeli radi bujno živo mejo, opažate pa, da se veje cipres v živi meji sušijo? V Vrtnarstvu Breskvar  vam znamo svetovati, kako boste vzgojili zdrave, bujne in lepe ciprese.

Najboljši način za lepe, zdrave, bujne smaragdne ciprese je mehansko ukrepanje. Ciprese je potrebno redno čistiti, odstranjevati posušene dele, predvsem poleti pa bogato zalivati z vodo. Tako negovane in vitalne ciprese bodo lepo rasle. Odporne bodo na bolezni in podlubnik  (južni brinov krasnik) jih ne bo mogel poškodovati. Mnenje, da vaša živa meja iz cipres propada zaradi bolezni, je namreč zmotno.

Mehanskim ukrepom dodamo tudi kemične, kar še okrepi reševanje težav, ki jih podlubnik povzroča. Kemični ukrepi so dognojevanje s kvalitetnim gnojilom in pravočasno škropljenje z insekticidom. Edini pravi čas za škropljenje smaragdnih cipres je med aprilom in junijem, ker takrat škodljivec izleta. Ugodne temperature so: nočne okoli 13°C in dnevne malo nad 20°C. Glede na omenjene temperature, smo opazili, da je možna večkratna reprodukcija škodljivca. Zato je škropljenje potrebno prilagoditi vremenskim razmeram. Če zamudite, škropljenje ne bo imelo pravega učinka…

Primarni škodljivec je južni brinov krasnik, čeprav obstajajo tudi drugi podlubniki in ostali škodljivci, ki pa niso tako uničujoči.

V Vrtnarstvu Breskvar vam ponujamo specialno gnojilo in škropivo proti škodljivcem za zdrave, lepe in bujne žive meje iz smaragdnih cipres (Thuja occidentalis ‘Smaragd’).

Vrtnarstvo Breskvar d.o.o.
www.drevesnica.eu

poceni ciprese za živo mejo

One Response to “Žive meje iz cipres”

  1. Prosim za nasvet škropljenja tuje smaragd.Po sliki sodeč jo napada južni brinov krasnik.Hvala.

Napiši komentar